Opret dig som Guiding Guest og få gratis adgang til at læse vores anmeldelser og skrive dine egne.

PARTNERNYT: Festival åbner 10.000 østers på Fanø

PARTNERNYT: Festival åbner 10.000 østers på Fanø
11. okt. 2018

Hele Fanø emmer af østers, når Fanø Østersfestival slår dørene op for tredje gang den 14. – 17. oktober 2018. Her dyster topkokke om titlen ’Årets Østerskok’. Alle kan smage med på kokkenes kreationer, gå på østerssafari og blive østerseksperter.

Sidste år åbnede man 8.000 østers på Fanø i efterårsferien. I år regner Fanø Østersfestival med at åbne 10.000 østers.

”Festivalen er blevet en kæmpe succes. Topkokke og folk kommer nu fra hele landet for at hylde Danmarks ældste råvare”, siger Povl Lønberg, der er projektleder på Fanø Østersfestival og tilføjer, at festivalens vision fra begyndelsen er at folkeliggøre østers.

”Engang var østers en almindelig del af danskernes kost, men i 1800-tallet blev det fint og dekadent. Det er en fejl, for alene omkring Fanø findes der over 6 mio. østers man frit kan samle op – og de smager jo virkelig godt, hvis man lige ved, hvad man skal gøre ved dem”, siger han.

Bliv østersekspert
Der er rig mulighed for at lære at holde af østers og blive decideret ekspert på Fanø Østersfestival. Her bliver der guidede østerssafarier, østers-kokkeskoler for børn og voksne og mulighed for at kende smagsforskellen på østers fra Vadehavet, Limfjorden, Bretagne og Middelhavet.

Desuden er der eksklusiv adgang til at kigge 15 topkokke over skulderen og smage deres bud på Danmarks bedste tilberedning med østers, når den legendariske konkurrence ’Årets Østers Kok’ for tredje gang løber af stablen under festivalen.

”Udover at østers fra Fanø smager virkelig godt, så gør vi biodiversiteten i Vadehavet en stor tjeneste med at spise af dem”, siger Povl Lønberg. Forklaringen er, at det er den hurtigt voksende, invasive Stillehavsøsters, der huserer i Vadehavet, som truer andre arter.

Selve festivalen er gratis. Om mandagen, hvor der er kokkekonkurrence, sejler Fanøfærgen gående og cyklister over for kun 10 kroner. Kokkenes østers-’hapsere’ koster kun 40 kroner per styk og tre for 100 - og du kan spise så mange, du orker.

I forbindelse med festivalen arrangerer Kellers Badehotel og Sønderho Kro eksklusive ophold, der inkluderer færge, ophold og eksklusive middage og brunch – selvfølgelig med masser af østers.

I 2017 modtog festivalen prisen som ’Årets Fiske- og Skaldyrsfestival’ i White Guide.

FAKTA OM FANØ ØSTERSFESTIVAL 
Festivalen byder på et sandt østersmaraton fra søndag den 14. til onsdag den 17. oktober 2018.

Søndag 14. oktober
- Guidet østerssafari: ’Pluk dine østers’. Tid og frekvens afhænger af tidevandet. Husk gummistøvler. 250 kroner.
- Urtesafari og efterfølgende køkkentur med eksperter og naturvejledere. 475 kroner.
- Eksklusivt østersophold på Kellers Badehotel (14.-16. oktober)
- Østers Jam på Sønderho Kro – østers, musik og gummistøvler (14. – 15. okt.)
Mandag 15. oktober
- Guidet østerssafari: ’Pluk dine østers’. Tid og frekvens afhænger af tidevandet. Husk gummistøvler. 250 kroner.
- Østers- og smageaktiviteter for børn af ’Smag For Livet’ og ’Fars Køkkenskole’. Gratis
- Bliv østersekspert for 250 kroner: Smag forskellen på østers fra Fanø, Limfjorden, Bretagne og Middelhavet. Inkl. en vinmenu.
- Champagne-bar. Til dem, der ikke kan undvære bobler til østers. 50 kroner per glas.
- Konkurrence: Årets Østers Kok, se herunder.
- Luksus østers- og gourmetophold på Sønderho Kro (15. – 16. okt.)
Tirsdag 16. oktober
- Guidet østerssafari: ’Pluk dine østers’. Tid og frekvens afhænger af tidevandet. Husk gummistøvler. 250 kroner.
- Fanø Bryghus afholder smagning på deres østersbaserede øl.
- Streetfood marked med lokale producenter, bl.a. Fanø Laks og Fanø Bryghus.
- Luksusophold på Kellers Badehotel med østerstur 16.-18. oktober
- Gourmetophold med forkælelse på Sønderho Kro (16.-17. okt.)

Årets Østers Kok - den legendariske store konkurrence:
Mandag den 15. oktober ankommer en række topkokke fra hele landet til Fanø til den store konkurrence ’Årets Østers Kok’. Alle kan smage med på deres bud på Danmarks frækkeste østers for bare 40 kroner per ’hapser’. Mandag sælger færgen billetter for gående og cykler til 10 kr.  Tur/retur.

Kokkene, der skal dyste er:

Det salte køkken:
Francis Cardenau, Dansk president for og dommer ved Bocuse d’Or, Simon Thrane, Restaurant TRIO, KBH, Rasmus Lodahl, Restaurant Ø, Rømø, Henrik Yde, Kiin, Kiin (1 Michelin-stjerne), KBH, Erik Pedersen, KADEAU (2. Michelin-stjerner), KBH, Yves le Lay, Restaurant Nærvær, KBH, Thomas Pasfall, Restaurant Pasfall, Odense, Nicolaj Christiansen, Restaurant Treetop. Vejle, Sebastian Holberg Svendsgaard, Restaurant Babette, Vordingborg (Årets Kokkeelev 2018), Kasper Tind Hasse, Falsled Kro. Lars Bonde Sejerup, Kellers Badehotel & Spisehus, Fanø.

Det Søde køkken (nyt i 2018):
Casper Sundin, tidligere Restaurant Niels, KBH, Daniel Kruse, Restaurant Molen, Bornholm (Vinder af Den Gyldne Jomfruhummerklo på Læsø 2018). Tommy Jespersen, Falsled Kro. Brendon Walker (vinder af årets snack 2017) Restaurant P Eatery.

Dommerpanelet er:
Helle Brønnum Carlsen, madskribent og anmelder, Erwin Lauterbach, Restaurant Saison, Lumskebugten mm, Hans Beck Thomsen, Henne Kirkeby Kro, Café Stranden, Sylvester Andersen, Den Kongelige Skydebane Sølyst og sidste års vinder af prisen ’Årets Østers Kok’, Patrik Jaros, Køln, Bocuse d’Or Akademiet samt Svend Rasmussen, madanmelder og konferencier.

Tidligere vindere af Årets Østerskok er:
Jesper Dams Hansen (Årets kok 2018), Restaurant Babette, Vordingborg (2016). Sylvester Andersen, Den Kongelige Skydebane, Sølyst, Tidligere AOC (2 Michelin-stjerner) (2017).
Pressekontakt
Kontakt pressekoordinator Povl Lønberg på 28 40 48 32 eller pl@luna.dk for yderligere oplysninger, billeder, akkrediteringer til festivalen, færgebilletter og interviewaftaler.

Find festivalen og del dine oplevelser på følgende hashtags: #fanøøstersfestival #østersforfolket #dksældsteråvare

www.fanøøstersfestival.dk - instagram: @fanoeoestersfestival – Facebook: facebook.com/fanoeoestersfestival

Bag Fanø Østersfestival står Foreningen Fanø Østersfestival i samarbejde med Danske Færger A/S, Dansk Ø-ferie, Visit Fanø, Naturpark Vadehavet, Business Region Esbjerg, Sydvestjyske Smagsoplevelser og en masse lokale foreninger og ildsjæle.

 

Mere restaurantnyt

  • KØBENHAVN: En perle på bådebroen

    KØBENHAVN: En perle på bådebroen

    .

    La Banchina

    Refshalevej 141A
    1432 København K
    +45 31 26 65 61
    labanchina.dk

    La Banchina hører hjemme i B&W’s gamle hovedvagtsbygning på Refshaleøen. Hovedvagtsbygning lyder imposant, men navnet dækker i virkeligheden over et beskedent og gammelt blåmalet træskur – men ikke desto mindre et skur med bådebro og byens bedste udsigt over Inderhavnen.


     

  • KØBENHAVN: Fræk og festlig lillesøster

    KØBENHAVN: Fræk og festlig lillesøster

    .

    Roxie

    Bremerholm 6
    1069 København K
    +45 53 89 10 69
    roxie.dk

    Luksushoteller skyder op som paddehatte i København i disse år, og et af dem er Herman K i Indre By, som har sat holdet bag Kadeau og køkkenchef Anika Madsen til at styre hotelrestauranten Roxie.


     

  • KØBENHAVN: Et genfødt unikum

    KØBENHAVN: Et genfødt unikum

    .

    Noma

    Refshalevej 96
    1432 København K
    +45 32 96 32 97
    noma.dk

    Med den nye inkarnation af restauranten på Refshaleøen har René Redzepi og co. skabt en restaurant og en måltidsoplevelse, som på alle måder er enestående.


     

  • WHITE GUIDE KÅRER NOMA TIL ÅRETS RESTAURANT I WHITE GUIDE 2019 – SE LISTEN MED ALLE PRISVINDERE HER

    WHITE GUIDE KÅRER NOMA TIL ÅRETS RESTAURANT I WHITE GUIDE 2019 – SE LISTEN MED ALLE PRISVINDERE HER

    WHITE GUIDE KÅRER NOMA TIL ÅRETS RESTAURANT I WHITE GUIDE 2019 – SE LISTEN MED ALLE PRISVINDERE HER

    Noma er tilbage på tronen som landets ypperste gastronomiske spydspids. Restauranten, som tidligere i år genåbnede i nye klæder på Holmen, vandt mandag den 19. november den eftertragtede pris som ‘Årets Restaurant’, da White Guide kunne løfte sløret for årets guide til landets 153 bedste restauranter ved en festlig prisoverrækkelse på SOHO i den københavnske Kødby.

    Noma genvinder dermed titlen, som de senest kunne smykke sig med i 2016. White Guide kårer Noma til ‘Årets Restaurant’, fordi de sammenlagt har fået flest point for mad, som er den del af restaurantoplevelsen, White Guide vægter højest. Derudover vurderes alle restauranter i kategorierne ‘service’, ‘drikkevarer’ og ‘miljø og stemning’, og her trak Noma sammenlagt det længste strå, skarpt forfulgt af Koks, Mielcke & Hurtigkarl og Geranium.

    Prisindstillingen til Noma og de 13 øvrige prisvindere samt nominerede kan ses herunder. 


     

  • PARTNERNYT: Champagne Yvonne Seier Christensen – Les Cinq Filles V

    PARTNERNYT: Champagne Yvonne Seier Christensen – Les Cinq Filles V

    PARTNERNYT: White Guide udgives i samarbejde med en række partnere, som deler vores passion for dansk gastronomi og ønsket om branchens fortsatte positive udvikling. Vi er stolte af at præsentere Champagne Yvonne Seier Christensen – Les Cinq Filles V som partner.

    Hos Champagne Yvonne Seier Christensen – Les Cinq Filles V arbejdes der kun sammen med topproducenter rundt omkring i Champagne, hvilket gør det muligt at have vine fra forskellige terroirs med deres egen personlighed og udtryk.


     

  • PARTNERNYT: Tari Faroe Seaweed

    PARTNERNYT: Tari Faroe Seaweed

    PARTNERNYT: White Guide udgives i samarbejde med en række partnere, som deler vores passion for dansk gastronomi og ønsket om branchens fortsatte positive udvikling. Vi er stolte af at præsentere Tari Faroe Seaweed som partner.

    TARI – Faroe Seaweed er en færøsk tangvirksomhed med over ti års erfaring indenfor makroalgedyrkning, høstning, videreprocessering og produktudvikling. Søskendeparret Agnes Mols Mortensen og Mortan Mols Mortensen ejer og driver virksomheden, og biologisk bæredygtighed er fundamentet, som de bygger på. TARI har opbygget kompetence indenfor alle led i værdiforøgningskæden, fra de mikroskopiske stadier i tangdyrkningsprocessen og til højkvalitetsprodukter og ingredienser, og produktionsmetoderne udvikles løbende for at opnå den bedste kvalitet. ”Ocean”-produkterne er TARIs højkvalitets madprodukter. De er rene tangprodukter, som tørres ved under 30°C for at bevare så meget som muligt af den oprindelig råvarekvalitet. TARIs nyeste produkt er et tangsalt, og det indeholder egen produktion af færøsk havsalt.

    Læs mere her


     

  • PARTNERNYT: Barfod Vin

    PARTNERNYT: Barfod Vin

    PARTNERNYT: White Guide udgives i samarbejde med en række partnere, som deler vores passion for dansk gastronomi og ønsket om branchens fortsatte positive udvikling. Vi er stolte af at præsentere Barfod Vin som partner.

    BARFOD VIN er unikke nordiske koldklimavine fra Røsnæs, den yderste, solbeskinnede og forblæste udkant af Vestsjælland. Landskabet er dramatisk kuperet randmoræne; et istidslandskab med banker af silt, sand, ler, grus og sten. Virkelig dårlig landbrugsjord. Virkelig godt mikroklima for vindyrkning på de sydvendte skråninger mod Kalundborg Fjord.
    Druerne får nogle tæsk her. Af sol, vind og salt fra havet. Små druer med intens smag som vilde bær. Især i de sandede dele af marken, hvor grønne druer bliver ravgyldent solbrændte, og sødmen varm som honning.


     

  • AALBORG: Fransk bistro er med på moden

    AALBORG: Fransk bistro er med på moden

    .

    Bistro Dejavú

    Ved Stranden 7 D
    9000 Aalborg
    +45 40 30 49 28
    bistrodejavu.dk

    Aalborgs  restaurantscene  har  i  de  senere  år  oplevet  et  sandt  boom,  og  Bistro  Dejavú  er  blandt  de  nyeste  skud  på  stammen  i  det  øvre  mellemniveau.  På  den  franske  bistro  vækkes  genkendelsens  glæde  af  flere  retter,  og  med  smagen  i  højsædet  får  det  klassiske  også  indimellem  et  fint,  moderne  præg.  Vores  første  ret  er  norske  kammuslinger,  der  har  en  vellykket  sprød  overflade  og  karakteristisk  smeltende  blød  midte. 


     

  • PARTNERNYT: Mjødbryggeriet Petersen & Sønner

    PARTNERNYT: Mjødbryggeriet Petersen & Sønner

    PARTNERNYT: White Guide udgives i samarbejde med en række partnere, som deler vores passion for dansk gastronomi og ønsket om branchens fortsatte positive udvikling. Vi er stolte af at præsentere Mjødbryggeriet Petersen & Sønner som partner.

    Mjødbryggeriet Petersen & Sønner er grundlagt af Jørgen og hans to sønner Mikkel og Mads. Bryggeriet er startet med kærlighed som den bærende faktor: Kærlighed til mjød, kærlighed til råvarer af høj kvalitet, og kærlighed til en idéen om en familiedrevet virksomhed, som kan være en platform for at tilbringe tid med de mennesker, som man holder af.


     

  • KØBENHAVN: Amagerkansk nydelsesoase

    KØBENHAVN: Amagerkansk nydelsesoase

    .

    Toto

    Amagerbrogade 145
    2300 København S
    +45 30 48 36 22
    totovinbar.dk

    Der har længe været, og er for så vidt stadigvæk, langt mellem de gode spisesteder på Amager. I februar 2017 blev problemet dog noget mindre, da vin- og spisebaren Toto slog dørene op på Amagerbrogade.


     

Køb White Guide Dagmar Champagne Yvonne Seier Christensen V GASTRO unika White Guide App