Opret dig som Guiding Guest og få gratis adgang til at læse vores anmeldelser og skrive dine egne.

KØBENHAVN: Barren er sat højt

KØBENHAVN: Barren er sat højt
15. aug. 2017

.
Barr

Strandgade 93
1401 København K
+45 32 96 32 93
restaurantbarr.com

Thorsten Schmidt har overtaget køkkenet i moderrestauranten Nomas gamle lokaler, hvor der nu laves mad inspireret af landene omkring Nordsøen. Allerede uden for indgangen bydes vi velkommen af venligt personale og foreslås at begynde i baren, hvilket vi så gør. Indretningen er stilfuldt simpel og gennemgående præget af træ.

Der er et lille vinkort, men det er det særdeles velkuraterede ølkort, der indeholder flest interessante sager, som vi kaster os over. Flere af de 20 øl fra fad er brygget af Barrs egen brygger, Andreas Pedersen, der er til at finde bag baren og på gulvet, når det ikke er brygdag. Vi begynder dog med at smage på to lambiekblandinger fra det lille flamske Huisstekerij Bokkereyder – en lambiek med muscarisdruer og en framboos, der har ligget på cognacfade. Især framboosen med sin dybe røde farve, intense hindbæraroma og kraftige syrlighed, der afrundes af eg- og cognacnoter, gør det nemt at forstå, hvorfor de sjældne Bokkereyder-øl er nogle af verdens mest eftertragtede.

Efter at have smagt på grillede andehjerter, saltkage og sort sol – husets udgave af solæg – fra barmenuen går vi igang ved vores bord. Nye kartofler med løvstikke og små stykker bakskuld, der snilt kan forveksles med bacon, er en fin lille ret, men kartoflerne er lidt til den melede side. Surdejspandekagen med hyldeblomst, kaviar og ”citrus” er ren velsmag, hvor især salt og syre spiller smukt sammen. ”Citrus” er her små sorte myrer, der ligger halvkamoufleret ovenpå kaviaren, hvilket nostalgisk minder os om Nomas tid på adressen. Det smagfulde marvbens fedme og sødme får godt modspil af en syrlig kompot på persille og umodne bær.

Du kan tilvælge kaviar eller sommertrøfler til enhver ret for 150,-, og da vi indledningsvis bestilte mad, bad vi tjeneren om selv at vælge for os, hvor han syntes, det ville passe bedst.  Vi får således trøfler på vores frikadeller med sommerkål. Dellerne er selvfølgelig smørstegte, og en af hemmelighederne bag deres umamivelsmag er barrmite – husets egen variant af det engelske smørepålæg af gærekstrakt, Marmite. De matches smukt af den friske kraftige humlebitterhed i ipa’en Turf – et samarbejdsbryg mellem Barr og københavnske Bad Seed Brewing.

Imellem nogle af retterne smager vi på en af husets egne drammer – en gråbynke- og rejnfansnaps, kreeret af Barrs entusiastiske øl- og akvavitsommelier, skånske Johan Blasberg. Den serveres naturligvis korrekt ved stuetemperatur, så al aroma fra urternes æteriske olier træder frem i fuldt flor. Smagen er kompleks og bitter og leder tankerne hen på en mindre sød udgave af Chartreuse.

Madkortet indholder foruden flere småretter to deleretter, som vi prøver. Først kotelet i fad af okse, der serveres med svampe, skorzonerrødder og skysovs. Desværre er de første par skiver skåret langs fibrene, så de følgelig er unødvendigt seje. Nærmere benet bliver det dog bedre, og vi kan koncentrere os om at nyde det smagfulde velmodnede kød. Den anden deleret er et af aftenens absolutte højdepunkter – torskehalen. Schmidt trancherer ved bordet, og kødet viser sig at være perfekt tilberedt, så vi kommer i tvivl om, vi nogensinde har smagt en torsk så smagfuld og saftig. Spinat og bacon tilfører retten letbitre og røgede noter, og syre får vi fra vores glas i form af Bokkereyders geuze, Goatwalker.

Til dessert får vi is med gran og grønne jordbær. Modigt er det her, vi får vores tillægskaviar, som er gemt i iskuglens midte. Det viser sig at være en genistreg fra køkkenets side, for kaviarens salt og umami svinger bare sammen med isens syre og sødme, så alt går op i en umærkelig højere enhed. Der er tale om en af de frækkeste desserter, vi længe har fået, og lur os, om kombinationen is og kaviar ikke er noget, vi kommer til at se mere af fremover på Danmarks toprestauranter.

Det lykkes for Barr, at forvandle de traditionelle germanske retter til mesterklasseserveringer, og sammen med ølkortets guldkorn og personalets evne til at skabe god stemning og veltilpashed blandt gæsterne, står det klart, at her er tale om et af de feel good-steder, vi gerne vender tilbage til. Tit.

 

Mere restaurantnyt

  • ODENSE: Præcis og bæredygtig nydelse

    ODENSE: Præcis og bæredygtig nydelse

    .

    Vår

    Vintapperstræde 10
    5000 Odense C
    +45 26 49 26 44
    vaar.dk

    I hyggelige Vintapperstræde har Jacob Buurmølle-Jensen sommeren 2017 åbnet en ambitiøs lille restaurang med blot seks borde. Buurmølle-Jensen, der før har været på bl.a. Kadeau og Naert, står ene mand i køkkenet og lægger vægt på bæredygtighed, så der er masser af økologi fra nærområdet på tallerkenerne og naturvin i glassene.


     

  • KVISTGÅRD: En skjult skat i Nordsjælland

    KVISTGÅRD: En skjult skat i Nordsjælland

    .

    Atelier 85

    Reerstrupvej 11
    3490 Kvistgård
    +45 31 66 42 60
    facebook.com/Atelier85.Kvistgaard

    Hos Atelier 85 i Kvistgård byder køkkenchef Brian Pedersen velkommen i en stor aflang dagligstue, der går i eet med det rummelige moderne køkken. Velkomstdrinken er en filigran og frisk blanc de noirs grand cru-champagne fra Henriet-Bazin med fine noter af eg og vanilje. Køkkenchefen præsenterer selv alle retter ved bordet. Den første, Gillardeau-østers lagt på kveller med hakket østers i en kugle lukket med et delikat tyndt lag muslingegele og muslingeskum, har en frisk, let nøddeagtig smag, der tilføres syre af de pyntende æbleblomster, og tegner godt for aftenen.


     

  • KØBENHAVN: Østlig velsmag og frisk humle

    KØBENHAVN: Østlig velsmag og frisk humle

    .

    Brus

    Guldbergsgade 29F
    2200 København N
    +45 75 22 22 00
    tapperietbrus.dk

    Sommeren 2017 lukkede Tapperiet Brus' restaurant Spontan, og gourmetmenu og bordbestilling er nu erstattet af et mere simpelt Food Bar-koncept. Det kan godt være, der er skruet ned for (det formelle) serviceniveau, avancerede detaljer m.m., men det er stadigvæk unge Christian Gadient, der regerer i køkkenet, så det er særdeles vanskeligt at sætte en finger på maden.


     

  • KIRKJUBØUR: Innovation og tradition hos Atlantens gastronomiske højborg

    KIRKJUBØUR: Innovation og tradition hos Atlantens gastronomiske højborg

    .

    Koks

    Geilini 13
    FO-175 Kirkjubøur
    +298 33 39 99
    koks.fo
     

    Køreturen alene er næsten det hele værd. De ti kilometers køretur fra Tórshavn ud til den lille bygd Kirkjubøur, hvor Koks holder til, er af bjergtagende smuk karakter. De sidste kilometer tilbagelægges langs kysten med direkte udsigt over vandet, og allerede inden man sætter sig til rette ved bordet med panoramaudsigt over havet og fjeldene på den modsatte side, er skuldrene sænket og vejrtrækningen dybere.


     

  • KØBENHAVN: Perfektionismens triumf

    KØBENHAVN: Perfektionismens triumf

    .

    Geranium

    Per Henrik Lings Alle 4, 8.
    2100 København Ø
    +45 69 96 00 20
    geranium.dk

    Der er toprestauranter, og så er der Geranium. Højt oppe i Parkens H-tårn og med Fælledparkens trækroner som nabo, har Bocuse d'Or-vinderen Rasmus Kofoed stædigt og kontinuerligt forfinet udtrykket i sit lette og elegante køkken, som er dybt rodfæstet i den natur, der omgiver os lige nu og her. Man skal dog ikke tage fejl af det umiddelbart lyse og lette; der gemmer sig massiv velsmag i hver og en af de mange serveringer, som der ikke er en finger at sætte på. At spise her er som at se et symfoniorkester i perfekt harmoni. Her er ingen pludselige forceringer eller vilde improvisationer, som køkkenet ved pludselig indskydelse har sat på menuen.


     

  • WHITE GUIDE 2018 er lanceret. Se årets prisvindere!

    WHITE GUIDE 2018 er lanceret. Se årets prisvindere!

    Geranium vandt i går endnu en stor hædersbevisning til samlingen, da restauranten kunne lade sig hylde som årets bedste danske restaurant i den nye udgave af White Guide. Geranium er, sammen med 124 andre danske restauranter, optaget i White Guide som cremen af den danske restaurationsbranche. De 125 restauranter blev i går hyldet ved en stor lanceringsfest i Operaens opulente rammer, hvor der samtidig blev uddelt en række eftertragtede priser for årets bedste præstationer udi kunsten at kokkerere, nytænke, beværte og servicere.


     

  • De nominerede til årets priser i White Guide 2018

    De nominerede til årets priser i White Guide 2018

    Her er listen over de nominerede til årets priser. Vinderne afsløres ved lanceringen af White Guide 2018 i Operaen i København den 20. november 2017. Efter prisoverrækkelserne står de kulinariske nomader Cooking in Motion med køkkenchef Sebastián Mazzola i spidsen for et unikt festmåltid. Mazzolas imponerende cv tæller legendariske restauranter som El Bulli, Tickets, 41°, Pakta, AOC og Noma, så vi kan garantere en smagsoplevelse udover det sædvanlige. Se menuen og find billetter til den efterfølgende pop-up-restaurant her. Billetter til trendseminar, lancering og gallamiddag finder du her.
    "Årets nye restaurant", der uddeles i samarbejde med Stokkebye:
    Atelier 85
    Restaurant Barr
    Restaurant Jordnær

    "Årets innovatør", der uddeles i samarbejde med Arla Unika:
    Gemyse
    Ræst
    Veve

    "Årets serviceoplevelse", der uddeles i samarbejde med De Forenede Dampvaskerier:
    Slotskælderen/Dragsholm Slot
    Stammershalle Badehotel
    Søllerød Kro

    "Årets vinoplevelse", der uddeles i samarbejde med Vinakademiet:
    Ancestrale
    Mielcke & Hurtigkarl
    Nærvær

    "Årets unge kokketalent", der uddeles i samarbejde med Lavazza:
    Jacob Burmølle-Jensen, Restaurant Vår
    Christian Gadient, BRUS
    Poul Andrias Ziska, KOKS

    "Årets bæredygtige", der uddeles i samarbejde med GASTROunika-Caviar:
    Amass
    Restaurant Moment
    Veve

    "Årets øloplevelse", der uddeles i samarbejde med Sidekick Brewing:
    Restaurant Barr
    BRUS
    Vendia Brasserie

    "Årets kør hjem-drikkevaremenu", der uddeles i samarbejde med Dagmar:
    Kadeau Bornholm
    Mielcke & Hurtigkarl
    Studio

    "Årets vinkort", der uddeles i samarbejde med Riedel:
    Babette
    Geranium
    Søllerød Kro

    "Årets kaffeoplevelse", der uddeles i samarbejde med Lavazza:
    108
    Geranium
    Kadeau København

    "Årets feel good-oplevelse", der uddeles i samarbejde med Catering Engros:
    La Banchina
    Christianshøjkroen
    Restaurant ROS

    "Årets smag for skillingen", der uddeles i samarbejde med KEN Storkøkken:
    Restaurant Remouladen
    Restaurant Textur
    Vallø Slotskro

    "Årets dessertoplevelse", der uddeles i samarbejde med Cacao Barry:
    Frederikshøj
    Restaurationen
    Søllerød Kro

    "Årets fiske- og skaldyrsoplevelse", der uddeles i samarbejde med Fiskerikajen:
    La Banchina
    Fanø Østersfestival
    Villa Vest


     

  • Tidligere El Bulli-kok popper op i København

    Tidligere El Bulli-kok popper op i København

    Fejringen af årets White Guide får et skud fyrigt gastronomisk krydderi fra den japanske og peruvianske hylde, når holdet fra Cooking in Motion indtager de smukke og statelige omgivelser på landstedet Sølyst i Klampenborg nord for København.

    Cooking in Motion er et hold kulinariske nomader med køkkenchef Sebastián Mazzola i spidsen. Måske kender du ikke hans navn, men han er langt fra hvem som helst – hans imponerende cv tæller legendariske restauranter som El Bulli, Tickets, 41°, Pakta, AOC og Noma.

    Den gode nyhed er, at du nu også har muligheden for at komme med til den madoplevelse, der skal imponere toppen af den danske restaurationsbranche, når lanceringsmiddagen løber af stablen mandag den 20. november.

    Sebastián Mazzola flankeres af den højt dekorerede sakesommelier Sussie Villarico (Pakta, 41°), og de to har gjort Cooking in Motion til en af verdens fremmeste eksponenter for det såkaldte 'nikkei'-køkken, som er en fyrig og fræk fusion af det japanske og peruanske køkkens delikate råvarer og teknikker. De to fornøjer normalt gæsterne i hjembyen Barcelona og metropoler verden over med udsolgte gastronomiske aftener, så det er lidt af et scoop, at de er blevet lokket til København.

    Oplevelsen kombinerer en udsøgt peruviansk-japansk tastingmenu med en spændende drikkemenu, som kommer til at indeholde både et udvalg af vine og sjældne sake-typer af ypperste kvalitet, udvalgt af sakesommelier Sussie Villarico.

    Udover gallamiddagen er der planlagt yderligere tre popup-middage på Sølyst, hvor heldige og nysgerrige gourmeter kan få rystet smagsløgene med en gastronomisk oplevelse, som du ellers ikke kan få i Danmark.

    Læs den foreløbige menu for popup-middagene og gallamiddagen her (vinene til gallamiddagen bliver afsløret på aftenen).

    https://www.rsvp-popup.com/events/white-guide-denmark-pop-up-dinner-klam...


     

  • 38 NYE TOPRESTAURANTER I ÅRETS DANSK/ENGELSKE WHITE GUIDE

    38 NYE TOPRESTAURANTER I ÅRETS DANSK/ENGELSKE WHITE GUIDE

    Mandag 20. november 2017 udkommer den 4. udgave af White Guide i Danmark. Guiden indeholder en ambitiøs præsentation og kritisk vurdering af Danmarks, Færøernes og Grønlands bedste restauranter.

    Guidens kompromisløse redaktion har i samarbejde med anmelderkorpset, som består af Danmarks dygtigste uafhængige og velkalibrerede madskribenter, fundet 125 spisesteder, der mindst opnår klassifikationen ‛Meget God Klasse‘. Det vil sige, at restauranten minimum skal opnå 67 på en 100 point-skala, hvoraf maden mindst skal udgøre 28 af 40 mulige point.

    Det redaktionelle fokus er især på bæredygtighed, originalitet, fornyelse, personlighed og stemning. Fra Tórshavn til Tønder har 38 nye restauranter fundet vej til guiden, hvilket vidner om en rivende udvikling på restaurantscenen – dette afspejler sig også i downloads af White Guides app og besøgende på dens digitale platforme.
    Læs pressemeddelelsen og se, hvilke restauranter, der er med her
    Find billetter til lancering og gallamiddag her


     

  • FANØ: Kulinarisk ekvilibrisme i Danmarks smukkeste landsby

    FANØ: Kulinarisk ekvilibrisme i Danmarks smukkeste landsby

    .

    Sønderho Kro

    Kropladsen 11
    6720 Fanø
    +45 75 16 40 09
    sonderhokro.dk

    Pittoresk i Danmarks smukkeste landsby ligger en perle af en lavloftet stråtækt bygning, som huser en af Danmarks ældste og smukkeste beværtninger, Sønderho Kro. Her brillerer Jakob Sullestad, der ejer og driver kroen, som gæstfri vært, køkken- og restaurantchef. Det sker med stort overskud og i respekt for lokale traditioner, den storslåede natur og både Vadehavets og øens bidrag til køkkenet.


     

Køb White Guide White Guide Nordic 2017 Stockebye caviar GASTRO unika White Guide App