Opret dig som Guiding Guest og få gratis adgang til at læse vores anmeldelser og skrive dine egne.

KØBENHAVN: Barren er sat højt

KØBENHAVN: Barren er sat højt
15. aug. 2017

.
Barr

Strandgade 93
1401 København K
+45 32 96 32 93
restaurantbarr.com

Thorsten Schmidt har overtaget køkkenet i moderrestauranten Nomas gamle lokaler, hvor der nu laves mad inspireret af landene omkring Nordsøen. Allerede uden for indgangen bydes vi velkommen af venligt personale og foreslås at begynde i baren, hvilket vi så gør. Indretningen er stilfuldt simpel og gennemgående præget af træ.

Der er et lille vinkort, men det er det særdeles velkuraterede ølkort, der indeholder flest interessante sager, som vi kaster os over. Flere af de 20 øl fra fad er brygget af Barrs egen brygger, Andreas Pedersen, der er til at finde bag baren og på gulvet, når det ikke er brygdag. Vi begynder dog med at smage på to lambiekblandinger fra det lille flamske Huisstekerij Bokkereyder – en lambiek med muscarisdruer og en framboos, der har ligget på cognacfade. Især framboosen med sin dybe røde farve, intense hindbæraroma og kraftige syrlighed, der afrundes af eg- og cognacnoter, gør det nemt at forstå, hvorfor de sjældne Bokkereyder-øl er nogle af verdens mest eftertragtede.

Efter at have smagt på grillede andehjerter, saltkage og sort sol – husets udgave af solæg – fra barmenuen går vi igang ved vores bord. Nye kartofler med løvstikke og små stykker bakskuld, der snilt kan forveksles med bacon, er en fin lille ret, men kartoflerne er lidt til den melede side. Surdejspandekagen med hyldeblomst, kaviar og ”citrus” er ren velsmag, hvor især salt og syre spiller smukt sammen. ”Citrus” er her små sorte myrer, der ligger halvkamoufleret ovenpå kaviaren, hvilket nostalgisk minder os om Nomas tid på adressen. Det smagfulde marvbens fedme og sødme får godt modspil af en syrlig kompot på persille og umodne bær.

Du kan tilvælge kaviar eller sommertrøfler til enhver ret for 150,-, og da vi indledningsvis bestilte mad, bad vi tjeneren om selv at vælge for os, hvor han syntes, det ville passe bedst.  Vi får således trøfler på vores frikadeller med sommerkål. Dellerne er selvfølgelig smørstegte, og en af hemmelighederne bag deres umamivelsmag er barrmite – husets egen variant af det engelske smørepålæg af gærekstrakt, Marmite. De matches smukt af den friske kraftige humlebitterhed i ipa’en Turf – et samarbejdsbryg mellem Barr og københavnske Bad Seed Brewing.

Imellem nogle af retterne smager vi på en af husets egne drammer – en gråbynke- og rejnfansnaps, kreeret af Barrs entusiastiske øl- og akvavitsommelier, skånske Johan Blasberg. Den serveres naturligvis korrekt ved stuetemperatur, så al aroma fra urternes æteriske olier træder frem i fuldt flor. Smagen er kompleks og bitter og leder tankerne hen på en mindre sød udgave af Chartreuse.

Madkortet indholder foruden flere småretter to deleretter, som vi prøver. Først kotelet i fad af okse, der serveres med svampe, skorzonerrødder og skysovs. Desværre er de første par skiver skåret langs fibrene, så de følgelig er unødvendigt seje. Nærmere benet bliver det dog bedre, og vi kan koncentrere os om at nyde det smagfulde velmodnede kød. Den anden deleret er et af aftenens absolutte højdepunkter – torskehalen. Schmidt trancherer ved bordet, og kødet viser sig at være perfekt tilberedt, så vi kommer i tvivl om, vi nogensinde har smagt en torsk så smagfuld og saftig. Spinat og bacon tilfører retten letbitre og røgede noter, og syre får vi fra vores glas i form af Bokkereyders geuze, Goatwalker.

Til dessert får vi is med gran og grønne jordbær. Modigt er det her, vi får vores tillægskaviar, som er gemt i iskuglens midte. Det viser sig at være en genistreg fra køkkenets side, for kaviarens salt og umami svinger bare sammen med isens syre og sødme, så alt går op i en umærkelig højere enhed. Der er tale om en af de frækkeste desserter, vi længe har fået, og lur os, om kombinationen is og kaviar ikke er noget, vi kommer til at se mere af fremover på Danmarks toprestauranter.

Det lykkes for Barr, at forvandle de traditionelle germanske retter til mesterklasseserveringer, og sammen med ølkortets guldkorn og personalets evne til at skabe god stemning og veltilpashed blandt gæsterne, står det klart, at her er tale om et af de feel good-steder, vi gerne vender tilbage til. Tit.

 

Mere restaurantnyt

  • KØBENHAVN: Mesterligt magisk måltid

    KØBENHAVN: Mesterligt magisk måltid

    .

    Mielcke & Hurtigkarl

    Frederiksberg Runddel 1
    2000 Frederiksberg
    +45 38 34 84 36
    mhcph.com

    The Menu is not the Meal, står der på den lille menuseddel, vi får med, da vi nærmest svævende forlader den forførende have i den solvarme forårsaften. Vi har været gennem en ’Metamorfose’, som den store menu kaldes, og vi er ganske rigtigt forvandlede. Jacob Mielcke driver sammen med Jan Hurtigkarl fortsat gryderne med sikker hånd og på sin helt egen kreative måde med japanske undertoner, nordiske takter og en overtone, der er helt sin egen.


     

  • EBELTOFT: Ebeltoft i den gastronomiske superliga

    EBELTOFT: Ebeltoft i den gastronomiske superliga

    .

    Molskroen

    Hovedgaden 16
    8400 Ebeltoft
    +45 86 36 22 00
    molskroen.dk

    Steffen Villadsen overtog for tre år siden ansvaret for Ebeltofts luksuskro og trådte ind i kredsen af kokke, der i de seneste årtier har stadfæstet Molskroens relevans i den gastronomiske superliga. Det gule, charmerende bindingsværkshus ligger på kanten mellem Mols Bjerge og Ebeltoft Vig og har både det bakkede landskab og Kattegat indenfor rækkevidde.


     

  • TÓRSHAVN: Gammelnordisk, når det er bedst

    TÓRSHAVN: Gammelnordisk, når det er bedst

    .

    Ræst

    Gongin 8
    100 Tórshavn
    +298 41 14 30

    Vi træder ind i det 500 år gamle hus med græs på taget, hvor det nærmest føles som, man er gæst i et privat hjem med klaver og gamle bøger. En kraftig lugt rammer med det samme vores næser og giver en forduft på, hvad der er i vente.


     

  • KØBENHAVN: Længe ventet smørrebrødsinnovation

    KØBENHAVN: Længe ventet smørrebrødsinnovation

    .

    Selma

    Rømersgade 20
    1103 København K
    +45 93 10 72 03
    selmacopenhagen.dk

    Hos Selma får man p.t. landets bedste innovative smørrebrødsoplevelse. Måske skyldes det, at restauratør og køkkenchef Magnus Pettersson er svensker og ikke er vokset op med smørrebrød. Hans tilgang til den ærkedanske spise er derfor fuldstændigt dogmefri, og han føler sig tydeligvis ikke bundet af rigide uskrevne konventioner. Når man desuden stiller usædvanligt høje krav til råvarernes kvalitet, kan det gå hen og blive rigtigt godt.


     

  • KØBENHAVN: Hvad baggården gemmer

    KØBENHAVN: Hvad baggården gemmer

    .

    Alouette

    Sturlasgade 14
    2300 København S
    +45 31 67 66 06
    restaurant-alouette.dk

    Gemt godt væk i en gammel, rodet baggård i Sturlasgade i den gamle del af Islands Brygge ligger Alouette og skinner som en af landets allersmukkeste restauranter. Vi bydes velkommen ude på gaden og føres igennem baggården og ind i en gammel vareelevator op til førstesalen af den gamle industribygning, hvor Alouette ligger dør om dør med øvelokaler, hvor hørmen af sved og øl hænger i luften.


     

  • PARTNERNYT: Nyt niveau af dansk osteklassiker

    PARTNERNYT: Nyt niveau af dansk osteklassiker

    Kenneth Toft-Hansen ønskede en danbo-type ost i særklasse, og det fik han. Han mener, at det bør være første skridt i en udfordring af de danske osteklassikere.

    Kenneth Toft-Hansen har lige vundet guld ved Bocuse d'Or. Men selvom han i årevis har brugt meget tid på forberedelse og deltagelse i konkurrencer på topniveau, har han også haft tid til andre ting. For Kenneth Toft-Hansen har også været med til at udvikle en ny ost. Osten er en fed og aromatisk skæreost, der er kitmodnet og lavet på ustandardiseret, økologisk mælk. Den ligner andre gode, danske skæreoste af danbo-typen. Men den er noget helt særligt. Den er nemlig udsprunget af Kenneth Toft-Hansens ønske om at kunne servere den bedste morgenmadsost til sine gæster på Svinkløv Badehotel.


     

  • KØBENHAVN: Asien rundt med gastrofanen højt hævet

    KØBENHAVN: Asien rundt med gastrofanen højt hævet

    .

    Ibu

    Vesterbrogade 56
    1620 København V
    +45 21 80 01 80
    restaurantibu.dk

    Du træder ind i et rum, der kunne være det mest trendy asiatiske spisested i London. Gråsorte toner dæmpet med velfungerende lys og åbent køkken med varme og udstråling får dig til at føle dig hjemme og godt tilpas.


     

  • LEYNAVATN: Totaloplevelse for alle sanser

    LEYNAVATN: Totaloplevelse for alle sanser

    .

    Koks

    Frammi vi∂ Gjónna
    335 Leynavatn
    +298 33 39 99
    koks.fo

    Restauranten er i foråret 2018 flyttet fra det gamle bispesæde Kirkjubøur til mindst ligeså naturskønne omgivelser ved Leynavatn lidt nordligere på Streymoy. Unge Poul Andrias Ziska styrer køkkenet, hvor han mesterligt formår at skabe en balance mellem kreativ innovation og respekt for Færøernes ypperlige råvarer og stærke traditioner.


     

  • KØBENHAVN: Mesterlig nordisk-italiensk odyssé

    KØBENHAVN: Mesterlig nordisk-italiensk odyssé

    .

    Brace

    Teglgårdsstræde 8A
    1452 København K
    +45 28 88 20 01
    restaurantbrace.dk

    I februar 2017 åbnede Brace Danmarks vel eneste gourmetrestaurant, der udtalt ønsker at forene det nordiske med det italienske. Det er blevet til et herligt bekendtskab, vi ikke vidste, vi savnede. Du finder det i en hyggelig gårdhave i Teglgårdsstræde, og inden for er der stilfuldt indrettet med en hel del mørkt træ.


     

  • VEJLE: Masser af talent i trætoppen

    VEJLE: Masser af talent i trætoppen

    .

    TreeTop

    Munkebjergvej 125
    7100 Vejle
    +45 76 42 85 00
    tree-top.dk 

    Den uhindrede udsigt over Vejle Fjord, som man kan nyde fra sit bord på Restaurant TreeTop, må afgjort være blandt de skønneste i landet. Navnet er velvalgt, for her har man vitterligt fornemmelsen af at sidde højt oppe i trækronerne med verden for sine fødder. Restauranten ligger på Munkebjerg Hotel, som indtager en fornem placering på en bakketop med dyb skov og vand til alle sider.


     

Køb White Guide Dagmar iZettle Champagne Yvonne Seier Christensen V GASTRO unika White Guide App