Opret dig som Guiding Guest og få gratis adgang til at læse vores anmeldelser og skrive dine egne.

KØBENHAVN: Drivhushygge med alverdens smage

KØBENHAVN: Drivhushygge med alverdens smage
04. jul. 2017

.

Gemyse

Vesterbrogade 3, 1620, København V
+45 88 70 00 00
nimb.dk

”Bålet er klar” står det på skiltet udenfor Tivolis nye gastronomiske satsning. Hvis man ikke er til en større servering kan man nemlig hygge sig med at bage snobrød eller riste skumfiduser ved bålpladsen udenfor. Men vi er her for at afprøve Nimb-satsningen Gemyse, beliggende i den samling af charmerende drivhusagtige bygninger, der tidligere husede Nimb Terrasse.

Konceptet og navnet kan nærmest ikke blive mere ”2017” end dette meget sympatiske fokus på at sætte pivfriske økogrøntsager i centrum for madoplevelsen. Det er Aarstiderne som er grøntleverandør og ved vores besøg lever restauranten helt klart op til ambitionen om at hver dag bruge det, der kommer friskt fra markerne – to af seks retter viser sig være noget andet, end hvad der var angivet på menuen. For dette elsker vi køkkenchef Christoffer Brink, selvom vi nok havde ønsket at få information om dette før maden. Mindreårige tivoligæster er fx ikke altid lige så fleksible, når noget, de tror er på vej, slet ikke dukker op. Med det sagt fungerer konceptet med ”family style”-serveringer glimrende for familier (børn spiser til halv pris), idet de små kan hapse lidt af hvert fra fadene og skålene.

Smagsmæssigt favner man meget bredt med inspirationer fra Sydøstasien, Indien og Nordafrika, og de varme krydderier bidrager til at 6-rettersmenuen overhovedet ikke føles rå og frisk, men mættende og solid. De, der absolut trænger til animalsk protein, kan tilkøbe dagens fisk, okse, kylling eller svinenakke, men det er tydeligt, at den største omhu er tildelt det grønne. Haricots verts med bid, dyppede i yuzuyoghurt og sorte sesamfrø, er dejligt friske, og at lave falafel på edamamebønner viser sig være en god idé, selvom den rent teknisk er svær at spise og smuldrer ned i gedeostcremen med ramsløg, der serveres til. Brødserveringen, smørmættede naanbrød med en cremet, røgsmagende baba ganoush og andre eksotiske dip og krydderier, er blandt det bedste på aftenen og et sikkert hit for alle generationer.

Efter menuens indledende to retter, grillet avocado og en fin sprød salat med mormordressing tilsmagt med grape, går servicen dog i stå. I næsten en time sker intet, og det er ikke kun børnene, der begynder at sidde uroligt ved bordet. Så går det pludselig løs igen med en blandet række retter, hvor en intetsmagende daal er den eneste, der virkelig skuffer. Vi får ellers sprøde asparges med brunet smør, en hel, bagt rodselleri og en fin ret med bagt porre og syltet løg.

Børnene har for længst skiftet middagen ud med bål og marshmallows, når regningen endelig leveres – og vi konkluderer at 250 kr. for seks retter højkvalitative grøntsagsretter må siges at være et kup. Med lidt mere vovemod og knald på smagene – og mere tempo på servicen – bliver der formentlig endnu mere ”bang for the buck”, som sommeren skrider frem.

 

Mere restaurantnyt

  • KØBENHAVN: På jagt efter opskriften på guld

    KØBENHAVN: På jagt efter opskriften på guld

    .

    Alchemist

    Refshalevej 173C
    1432 København K
    +45 31 71 61 61
    restaurant-alchemist.dk

    De ydmyge rammer på Østerbro er udskiftet med en overdådig præstation i teatralsk gastro-futurisme – gennemført med en blanding af mod og overmod. Egentlig anbefaler vi dig ikke at læse videre, men blot forsøge at skaffe et af de eftertragtede borde, møde op med åbent sind og lade dig overraskes og imponeres af den mest rystende gastronomiske totaloplevelse, som hidtil har været tilbudt – verdensomspændende. Hvis du er en af de heldige, der får et bord, kan du se frem til at blive udsat for en tour de force udi sensoriske og intellektuelle eventyr fordelt på over 50 små serveringer – det hele i exceptionelle rammer med en afstemt dosis velsmag, humor, politik og stof til eftertanke.


     

  • KØBENHAVN: Det bedste fra havet skåret ind til benet

    KØBENHAVN: Det bedste fra havet skåret ind til benet

    .

    Iluka

    Peder Skrams Gade 15
    1054 København K
    +45 30 30 95 89
    restaurantiluka.dk

    Iluka betyder ’nær havet’ på de et af de australske aborigineres sprog, og ting fra havet er netop, hvad den australske og forhenværende Noma-kok Beau Clugston sætter i scene i den simpelt indrettede restaurant, der minder om den slags, men finder ved stranden sydpå med betongulv, simpel indretning og masser af friskfangede fisk og skaldyr.


     

  • FREDERICIA: Lokalt og personligt

    FREDERICIA: Lokalt og personligt

    .

    Ti Trin Ned

    Toldkammeret 9
    7000 Fredericia
    +45 75 93 33 55
    titrinned.dk

    I snart to årtier har Mette og Rainer Gassner sat Fredericia på det gastronomiske danmarkskort, og niveauet er stadig højt og stabilt. Stilen er dogmefri, og lader sig inspirere af årstiden og det lokale udbud af råvarer snarere end af klassiske franske dyder eller nordiske trends. Det gør Ti Trin Ned til et meget personligt køkken, hvor passionen for råvarerne afspejles i det dagligt skiftende menukort.


     

  • KØBENHAVN: Skarpt fokus og høj stemning

    KØBENHAVN: Skarpt fokus og høj stemning

    .

    Geist

    Kongens Nytorv 8
    1050 København K
    +45 33 13 37 13
    restaurantgeist.dk

    Når vejret er til det kan du nyde dit måltid i den hyggelige gårdhave omkranset af grøn bevoksning. Inden for er der anderledes gang i den med høj og til tider pumpende musik. Du har valget mellem at sidde ved et bord eller i den populære bar, der omkranser det åbne køkken, så du kan følge med i kokkenes arbejde. Indretningen er moderne og overvejende sort.


     

  • VORDINGBORG: Sydsjællands gastronomiske fyrtårn

    VORDINGBORG: Sydsjællands gastronomiske fyrtårn

    .

    Babette

    Kildemarksvej 5
    4760 Vordingborg
    +45 55 34 30 30
    babette.dk

    På en bakketop et lille stykke uden for centrum af Vordingborg ligger Babette som et gastronomisk fyrtårn, der skuer over byen. Sådan har det været i de over 30 år, der er gået, siden køkkenchef Vivi Schou og restaurantchef Henrik Pedersen startede butikken.


     

  • KØBENHAVN: En tryg proteinhule

    KØBENHAVN: En tryg proteinhule

    .

    Pluto

    Borgergade 16
    1300 København K
    +45 33 16 00 16
    restaurantpluto.dk

    Når finanskrisen en dag rammer igen, bliver der ekstra travlt på Pluto, for madmæssigt befinder vi os i en tryg proteinhule, hvor særligt indmad og oversete kødudskæringer som skank og nyretap indtager hovedrollen på kortet, ofte i ledtog med intense saucer på masser af smør og ost. Der er også masser af lækkert charcuteri og snacks at starte med, samt en håndfuld fiskeretter og lidt grønt.


     

  • FALDSLED: Ultimativ fynsk forkælelse

    FALDSLED: Ultimativ fynsk forkælelse

    .

    Falsled Kro

    Assensvej 513
    5642 Millinge
    +45 62 68 11 11
    falsledkro.dk

    Falsled Kro har i mere end fire årtier indtaget den suveræne position som Fyns gastronomiske fyrtårn. Den stråtækte gamle kro ligger i landsbyen Millinge i det bakkede Sydfyn, hvor kroen har en formidabel placering næsten helt ned til vandet. Fra bordene i havestuen kan man skue ned over den store haves frugttræer og den lille Faldsled Havn. Fynsk idyl, så det flimrer for øjnene.


     

  • BORNHOLM: Sublim skønhed på tallerkenerne og ud af vinduerne

    BORNHOLM: Sublim skønhed på tallerkenerne og ud af vinduerne

    .

    Kadeau Bornholm

    Baunevej 18
    3720 Aakirkeby
    +45 56 97 52 80
    kadeau.dk

    Det forhenværende sommerhus, der nu rummer Kadeaus bornholmske afdeling, spejder fra sin klippe sydpå henover Østersøen. Udsigten er smuk, men ikke det allersmukkeste denne aften, vil det vise sig. Vi udsættes nemlig for et nærmest perfekt gastronomisk forløb af 14 vanvittigt gode retter, der overgår ethvert hav (i hvert fald Østersøen) i skønhed.


     

  • SØLLERØD: Livsnydelse i Søllerød

    SØLLERØD: Livsnydelse i Søllerød

    .

    Søllerød Kro

    Søllerødvej 35
    2840 Holte
    +45 45 80 25 05
    soelleroed-kro.dk

    Når du først har sat dig i de bløde stole i Søllerød Kros lavloftede stuer, har du bare lyst til at blive. Alle gæster får præcis samme følelse af at være aftenens vigtigste, takket være legenden Jan Restorff, der som restaurantchef er indbegrebet af omsorg, opmærksomhed og viden ud i sanselighed.


     

  • KØBENHAVN: Vildt godt vildt

    KØBENHAVN: Vildt godt vildt

    .

    Wilhelm

    Nikolajgade 18
    1068 København K
    +45 53 85 02 81
    restaurantwilhelm.dk

    I forbindelse med samlingens midlertidige lukning i forbindelse med tilbygning flyttede Restaurant Wilhelm i 2017 fra sin skovnære lokation ved Ordrupgaard til et gammelt byhus i Nikolajgade – ”Skoven i byen” står der nu på hjemmesiden.

    Konceptet er, at råvarerne, hvad enten de kommer fra land eller vand, gerne skal være ”skudt, fanget med harpun, lasso eller plukket med tommeltot og pegefinger”, og køkkenchef Kristofer Josefsson stammer da også fra de dybe smålandske skove.


     

Køb White Guide iZettle Champagne Yvonne Seier Christensen V GASTRO unika White Guide App