Opret dig som Guiding Guest og få gratis adgang til at læse vores anmeldelser og skrive dine egne.

PRÆSTØ: Et smagsoverlegent fjordkøkken

PRÆSTØ: Et smagsoverlegent fjordkøkken
05. okt. 2017

.

Hotel Frederiksminde


Klosternakken 8
4720 Præstø
+45 55 90 90 30
frederiksminde.com
 

For nogle er Præstø måske et stykke Udkantsdanmark, men i restauranten skaber køkkenchef Jonas Mikkelsen små gastronomiske mirakler, som nemt kan måle sig med landets fineste adresser. Han har en udpræget sans for at skabe ufattelig velsmag med få og simple ingredienser, fornemt eksemplificeret i en ret med en af vinterens mest ydmyge af slagsen, som bliver aftenens højdepunkt. En skive høbagt kålråbi er stegt op i smør og røget med høet på panden. Den bløde og sødmefulde kålrabi er dækket af et lag sprødt knasende sort sesam og en sauce på varm cremefraiche 48%, saltet lige til grænsen. Blødt og sprødt, sødme, syre og røgfyldt fedme finder fællesskab i en mageløs ret, som ubetinget fortjener signaturstatus her på adressen, hvor sæsonbevidstheden er i top, og hvor selv kålrabi og knoldselleri kan være konger for en aften. Sådan har vi det også, som vi sidder i havestuens magelige stole ved store borde med stivet hvid dug. Det bevidst antikverede interiør er en sjov tidslomme, og man føler sig næsten som er man landsbyens velbjærgede grosserer, der er ude med spenderbukserne på. Lokalet er dog lidt stort til de få borde, og akustikken er ringe. Vi har fornemmelsen af, at de øvrige gæster kan lytte med, så snart vi hæver stemmen en smule. I køkkenet er balancen til gengæld perfekt i næsten alle retter, og alene det lange snackforløb er en blæret perlerække af suveræne smage. For eksempel luksusversionen af sourcream and onion-chips, her med dild- og eddikestøv og en creme på røget skærising. En lille kop svampebouillon med fermenteret sellerisaft er så smagsintens, at glædestårerne triller. Køkkenet mestrer både de kølige og elegante udtryk, men også tilberedninger, der læner sig op ad klassisk fransk velsmag. Fx en perfekt dampet rødtunge med brændt sortkål og en smuk sauce nage i udpræget balance mellem smørfedme og syre, som holdes i stramt korset af en fast, kalket hvid fra Languedoc. Andre gange taler råvarerne for sig selv. En stor jomfruhummerhale serveres nøgen og bades derefter i granolie, brunet smør og reduceret fløde. Fedmen og skaldyrssødmen strammes gevaldigt op af en stram, skalmacereret naturchenin fra Sydafrika. De utraditionelle vine er velvalgte og har mindst ét ben i naturvinslejren, men præsenteres ikke som sådan. I stedet formidles der vidende og engageret omkring udvælgelsen til retterne. Heller ikke på dessertsiden lettes der på det nordiske gashåndtag. En luftig valnøddemousse friskes op af en havesyregranité og bittesmå tern af grønne æbler og blegselleri, som giver et friskt bid. Ofte ender sådanne desserter som en øvelse i sukkerfri askese, men i Mikkelsens hænder består det lykkelige ægteskab mellem det søde, det fede og det friske. En cremet knoldselleriis med karamel og låg af karamelliseret kyllingeskind og champignonstøv er en rig, jordet og velgørende efterårshilsen, som matches flot af en karamelsmagende dessertvin fra Friuli på tørrede druer. Hotel Frederiksminde har eftertrykkeligt gjort Præstø til en af Udkantsdanmarks gastronomiske højborge

 

Mere restaurantnyt

  • LØNSTRUP: Enkel kompleksitet ved Vesterhavet

    LØNSTRUP: Enkel kompleksitet ved Vesterhavet

    .

    Villa Vest

    Strandvejen 138
    8900 Hjørring
    +45 98 96 05 66
    villavest.dk

    Med Vesterhavet som absolutte nabo, ligger Villa Vest på top fem over bedste udsigtsrestauranter i Danmark, og i køkkenet er det nordiske smagsunivers på et meget højt kompleksitetsniveau. Snackserveringens flødebolle funkler på den frosne sten, der toner i en opsats med beplantning fra den omkringliggende natur. Enkel i udtrykket, men sikke en smag. En frossen kyllingelevermousse som bund, skum på gran, citronverbena som overtræk, og toppet med citronverbena som pasta, små myrer og syltede flager af nobilisgran. En mundfuld, der eksploderer i smag, og hvor de forskellige råvarer træder frem i mange bølgende smagslag. Det aromatiske og syrlige fra citronverbena og gran, sammen med kyllingemoussens dybe nuancer. Genial mundfuld, og sådan fortsætter det gennem aftenens retter.


     

  • FØVLING: Når betjeningen trækker det største læs

    FØVLING: Når betjeningen trækker det største læs

    .

    Ribehøj

    Ribevej 34
    6683 Føvling
    +45 75 39 85 32
    ribehoej.dk

    Her er en fremragende udsigt over en lille sø på kanten af det gamle grænseland mellem Danmark og Tyskland. Et nyrenoveret hus danner rammen om områdets mest lovpriste spisested, hvor menuen er stueren og følger de gængse skummende saucer skilt med grønne olier, kraftige glacer og en udpræget tendens til blomstermisbrug. På de glade gæster kan man høre, at det er godt, det ikke er alt for eksperimenterende.


     

  • KØBENHAVN: Smukke kompositioner med smagsmæssig præcision

    KØBENHAVN: Smukke kompositioner med smagsmæssig præcision

    .

    108

    Strandgade 108
    1401 København K
    +45 32 96 32 92
    108.dk

    Det lyse højloftede lokale er indrettet med kølig nordisk elegance, men klientellet er overvejende internationalt. Det giver naturligvis publicitet udover det sædvanlige at være Nomas lillebror, men også høje forventninger fra gæsterne, der, som sagt, ofte er kommet langvejs fra – fra vores tre nærmeste borde høres hhv. kinesisk, fransk og amerikansk engelsk.


     

  • KØBENHAVN: Den store rejse i smag

    KØBENHAVN: Den store rejse i smag

    .

    Tigermom
     


    Ryesgade 25
    2200 København N
    +45 53 84 25 25
    tigermom.dk

    Lisa Lov er en sjælden gave til fortolkningen af de mange asiatiske smagsudtryk. Med cambodjansk baggrund og opvækst i New Zealand har hun en skarp forståelse af hvert eneste køkkens særkender, hvilket hun fortolker i sin "Tigermom Feast".


     

  • AALBORG: Enkel og ærlig Aalborg-gourmet

    AALBORG: Enkel og ærlig Aalborg-gourmet

    .

    Alimentum

    Løkkegade 23
    9000 Aalborg
    +45 93 91 37 67
    restaurant-alimentum.dk

    Alimentum åbnede dørene i januar 2019, da køkkenchef Søren Birch og restaurantchef Simon Kvist Bjerre fra restaurant Tabu valgte at gå egne veje. Restauranten er gennemført indrettet i rå og urban stil og med et åbent køkken blandt de relativt få borde.


     

  • VEJLE: Elegant fusion med fjordudsigt

    VEJLE: Elegant fusion med fjordudsigt

    .

    Treetop

    Munkebjergvej 125
    7100 Vejle
    +45 76 42 85 00
    tree-top.dk

    I skønne naturomgivelser ligger Hotel Munkebjerg og skuer over Vejle Fjord. Hotellet rummer flere spisesteder, men det mest ambitiøse hedder Treetop, hvor den unge køkkenchef Nicolaj Christiansen råder. Vi melder vores ankomst i hotellets reception og hentes efter kort tid af en servitrice, der inviterer os ned i vinkælderen til champagne og snacks.


     

  • KØBENHAVN: Stabil sejlads i velsmag og god beliggenhed

    KØBENHAVN: Stabil sejlads i velsmag og god beliggenhed

    .

    Kaptajn

    Sortedam Dossering 45a
    2200 København N
    +45 60 18 74 14
    restaurantkaptajn.dk

    Her er høj stemning og bestemt ikke uden grund. Tim Güth og Patrick Hult er et par erfarne restaurantfolk, der har besluttet at få det ned på jorden, så alle kan være med i lokalerne lige ned til Søerne. Hvis du ikke går all in på hele menuen med ti retter, så er de mindre retter til 95 kr. fremragende, ca. fire til et måltid. Alternativt kan du tage den store fladfiskeservering til to personer.


     

  • VEJLE: Når alt går op i en højere enhed

    VEJLE: Når alt går op i en højere enhed

    .

    MeMu

    Torvegade 9
    7100 Vejle
    +45 21 14 00 77
    memu-gourmet.dk

    Få trin ned fra Vejles travle gågade træder du ind i en anden verden. Der hersker en behagelig ro under de hvidkalkede hvælvinger, hvor betjeningen er Des med gæsterne og ifører sig hvide silkehandsker, når servietterne skal lægges i skødene. Restauratørparret Mette Derdau og Michael Munk slog i 2017 dørene op for gourmetrestauranten, der på rekordtid har etableret sig som et af Jyllands absolutte topspisesteder.


     

  • KØBENHAVN: På jagt efter opskriften på guld

    KØBENHAVN: På jagt efter opskriften på guld

    .

    Alchemist

    Refshalevej 173C
    1432 København K
    +45 31 71 61 61
    restaurant-alchemist.dk

    De ydmyge rammer på Østerbro er udskiftet med en overdådig præstation i teatralsk gastro-futurisme – gennemført med en blanding af mod og overmod. Egentlig anbefaler vi dig ikke at læse videre, men blot forsøge at skaffe et af de eftertragtede borde, møde op med åbent sind og lade dig overraskes og imponeres af den mest rystende gastronomiske totaloplevelse, som hidtil har været tilbudt – verdensomspændende. Hvis du er en af de heldige, der får et bord, kan du se frem til at blive udsat for en tour de force udi sensoriske og intellektuelle eventyr fordelt på over 50 små serveringer – det hele i exceptionelle rammer med en afstemt dosis velsmag, humor, politik og stof til eftertanke.


     

  • KØBENHAVN: Det bedste fra havet skåret ind til benet

    KØBENHAVN: Det bedste fra havet skåret ind til benet

    .

    Iluka

    Peder Skrams Gade 15
    1054 København K
    +45 30 30 95 89
    restaurantiluka.dk

    Iluka betyder ’nær havet’ på de et af de australske aborigineres sprog, og ting fra havet er netop, hvad den australske og forhenværende Noma-kok Beau Clugston sætter i scene i den simpelt indrettede restaurant, der minder om den slags, men finder ved stranden sydpå med betongulv, simpel indretning og masser af friskfangede fisk og skaldyr.


     

Køb White Guide iZettle Champagne Yvonne Seier Christensen V GASTRO unika White Guide App