Opret dig som Guiding Guest og få gratis adgang til at læse vores anmeldelser og skrive dine egne.

Nyt og nydt: Toprestaurant lukket i Aalborg, ny gourmetrestaurant i Odense og masser af nyt i København

Nyt og nydt: Toprestaurant lukket i Aalborg, ny gourmetrestaurant i Odense og masser af nyt i København
02. maj. 2016

Foto: PR/Sticks'n'Sushi. Fra Krudthuset på Amager

WHITE GUIDE: Foråret er højsæson for åbning og lukning af restauranter. Her serverer vi de mest spændende og ærgerlige nyheder i måneden, der gik, og de som kommer.

Vi starter i Odense, hvor restauranterne LE:IK, Simoncini og Krenkok, som alle var optaget i White Guide 2015/16, er lukket. Krenkok åbner dog efter planen snarest igen. Simoncinis lokale i Lottrups Gård stod heller ikke tomt ret længe, for allerede nu er der en ny restaurant på adressen. Bag stedet står den tidligere partner i Krenkok, kokken Marie Louise Breith, og navnet bliver - Marie Louise. Det er forholdsvis oplagt, men især fordi, det var navnet på stjernekokken Michel Michauds gourmetrestaurant, som han drev på adressen fra 1993 til 2004. Gourmetambitioner er der dog ingen af på det nye Marie Louise, som netop er åbnet. I stedet skal restauranten efter planen være et hyggeligt hverdagsspisested med lokale råvarer og åbent til frokost og aften.

Som sidebemærkning vil vi nævne, at Michaud i dag er at finde i SkagenBrøndums Hotel, som vi netop har besøgt og bragt en anmeldelse fra. Læs den på Finans.

Tilbage til Odense, som faktisk har fået en anden restaurant med netop gourmetambitioner. Navnet er The Balcony, og overliggeren er højt placeret på 1.-salen over Café Froggys, som ejerne Emil og Ross Rasoulinia også står bag. Lokale råvarer, moderne teknikker, cocktail- og juicemenuer, caviar og en 10-retters menu til 1.000 kr. er blandt elementerne på restauranten, hvor køkkenchefen hedder Peter Steen Hansen og sous chefen Anders Jensen.

Også i Aalborg er det skiftedag på restaurantscenen. Byens bedste restaurant ifølge White Guide 2015/16 – Tabu – er lukket. Sikke en skam. Til gengæld har aalborgenserne fået comfort food-bebuderen Applaus, som vi har besøgt og anmeldt begejstret. Læs anmeldelsen i White Guide App.

I Aarhus er der nyt fra Hærværk-folkenes deli/spisested Sårt, som åbner 7. maj med en fee' fest. Åbningsdagen falder sammen med, at der er markedsdag i Jægergårdsgade, så der vil være gadeservering og DJ, indtil det ikke er sjovt længere. Københavner-kæden Retour Steak åbner på Banegårdspladsen 12. maj, og så er selveste den tidligere restaurantkonge af Aarhus, René Knudsen, tilbage med et sted i smilets by. De lidt ældre af os vil huske ham som manden bag stolte steder som Prins Ferdinand og Varna – og senere som gastronomisk chef på færgeoverfarten Mols-Linien. Fra 1. juni er han altså at finde i Højbjerg med kvalitets-delien René – Lokal Gastronomi.

Ny i Aarhus er også kokken Lasse Starup Petersen, som de seneste år har stået bag gryderne på Ti Trin Ned i Fredericia. Nu skal han være udøvende køkkenchef på Restaurant Koch. Starup vandt Årets kok i 2015, og det store talent får han god brug for på Lasse og Michael Kochs nye restaurant, som er kommet uhyre godt fra start.

I København står branchen heller ikke stille. Fiskerestauranten Umage ved Torvehallerne er lukket, øv. Til gengæld er Bo Bechs Lou Lou nu åbnet, og folkene bag ”Årets Smag for skillingen” i White Guide 2015/16, Osteria 16, har netop åbnet et nyt sted på Vester Farimagsgade. Navnet er Spaghetteria, og stilen er no-nonsense italiensk, ligesom på søsterrestauranten.

Formel B-folkenes Restaurant Palægade åbner 17. maj og har bl.a. beef wellington og trefarvet is på menuen. Og åbningsdagen ligger fast for Nørrebros nye kombinerede bryghus og spisested, Tapperiet Brus, som åbner 12. maj med den tidligere Marchal-køkkenchef Christian Gadient bag gryderne i Restaurant Spontan.

Også de veletablerede restaurantkæder har travlt: Ved Rådhuspladsen har Madklubben for nylig åbnet Steak Royal. Sticks’n’Sushi har fået en restaurant med havudsigt i Krudthuset ved Amager Strand. Og Mikkeller, som åbner restauranter og ølbarer i hele verden i rasende tempo, har nu også givet vesterbroerne en filial af ramen- og ølbaren Ramen to Bíiru (læs vores anmeldelse af Nørrebro-afdelingen her). Restauranten overtager adressen fra det tidligere Madsvinet, som altså desværre er lukket. 

Kadeau-familiens nye sted åbner snart i Adelgade under et navn, som ikke helt er fastlagt. Konceptet bliver god men enkel mad med selvbetjening a la kantine. Og lige rundt om hjørnet, i det tidligere Chicos Cantina, åbner folkene bag Pastis og Pastis Fishmarket til sommer en kæmpe italiensk restaurant ved navn Canteen.

Hovedstaden har i den foregående uge måttet vinke farvel til en celeber appendiks til restaurantscenen, nemlig Koks, som poppede op ved Nyhavn i tre måneder. Som planlagt er Koks nu rykket hjem til Færøerne, men flytter ud af Hotel Føroyar i Tórshavn til den lille bygd Kirkjubø, hvor den genåbner i helt nye naturlige rammer 17. maj. I Tórshavn åbner til gengæld restauranten Ræst, som vil servere traditionel færøsk mad, såsom brød med rullepølse og – ikke så overraskende – den fermenterede færøske specialitet ræst kjøt.

I Nordsjælland, nærmere bestemt Vejby, slår Rabarbergaarden omkring 1. juni dørene op til en jord-til-bord-oplevelse i første potens. Det er Thomas og Louise Køster fra de seneste års bedste Tisvilde-bistro Køster & Co., som står bag og byder indenfor på deres egen gård.

Sidst men ikke mindst er maj måneden, hvor White Guide 2016/17 udkommer. Skulle du være i tvivl, sker det mandag den 23. maj, hvor vi vil hylde branchens skarpeste hoveder ved en lanceringsfest i Skuespilhuset. Her kan du se de nominerede til årets priser – og her kan du sikre dig din billet.

 

Mere restaurantnyt

 • WHITE GUIDE: Årets nominerede

  WHITE GUIDE: Årets nominerede

  På mandag afsløres det, hvem der vinder årets priser. Se de nominerede her og find billetter til trendseminar, lancering og gallamiddag.

  madbillet.dk/show/event/holistic-cuisine-trendseminar

  madbillet.dk/show/event/lancering-af-white-guide-danmark-2020

  madbillet.dk/show/event/gallamiddag

  Årets vinoplevelse: Søllerød Kro, Alchemist, AOC


   

 • WHITE GUIDE: Lancering af White Guide 2020, Holistic Cuisine Trendseminar, Gallamiddag, mandag den 28/10!

  WHITE GUIDE: Lancering af White Guide 2020, Holistic Cuisine Trendseminar, Gallamiddag, mandag den 28/10!

  Kære Læser,

  Du inviteres herved til White Guides Holistic Cuisine trendseminar (m. bl.a. Rasmus Munk), gourmetoplevelser på Soho ved lanceringen af White Guide 2020, hvor kåring og prisoverrækkelser finder sted, ikke mindst 'årets restaurant' - og efterfølgende gallamiddag på Sølyst.

  Vil vil rigtig gerne se så mange af jer som muligt.
  Reservation foregår efter 'først til mølle'-princippet, da vi har et begrænset antal pladser.

  Nedenfor følger lidt info om dagen og links til bestilling af billetterne.


   

 • KØBENHAVN: Genfødsel ved havnefronten

  KØBENHAVN: Genfødsel ved havnefronten

  .

  Studio

  Havnegade 44
  1058 København K
  +45 72 14 88 08
  thestandardcph.dk/restaurant/studio

  Studio er genfødt! Toprestauranten i den gamle toldbygning i Havnegade har levet en omtumlet tilværelse siden Torsten Vildgaard forlod bygningen og Damian Quintana for en bemærkning satte sydamerikansk præg på menuen. Nu er der kommet forstærkning fra Vestkysten i form af engelske Alan Bates, som kommer direkte fra Paul Cunninghams køkken på Henne Kirkeby Kro.


   

 • KØBENHAVN: Usnobbet mesterligt køkken

  KØBENHAVN: Usnobbet mesterligt køkken

  .

  À Terre

  Tordenskjoldsgade 11
  1055 København K
  +45 71 99 56 99
  aterre.dk

  Rummet omfavner dig, lige fra du træder ind i det venlige og lyse lokale overfor Det Kongelige Teater. Yves Le Lay har flyttet teltpælene fra Nærvær på Christianshavn og står nu bag gryderne på sit nye spisested, der med mangel på bedre begreb må betegnes som en luksusbistro. Smageskeen er præcis, når de opfindsomme og overraskende retter skabes til gæsternes glæde. Stemningen er afslappet og usnobbet. Vores kompetente sommelier sørger for, at vi får netop den vin, vi længes efter fra det klassiske, men betalelige vinkort, der også har gode vine på glas.


   

 • PARTNERNYT: grow up FARM

  PARTNERNYT: grow up FARM

  .
  PARTNERNYT: White Guide udgives i samarbejde med en række partnere, som deler vores passion for dansk gastronomi og ønsket om branchens fortsatte positive udvikling. Vi er stolte af at præsentere grow up FARM som partner.

  Vi er grow up FARM – et lille landbrug som dyrker mikrogrønt i form af skud og urter.
  Måske du kender det som den lille fine urt som ofte benyttes til afpyntning i form af
  brøndkarse eller ærteskud. Måske du har set eller hørt om dyrkningsmetoden
  vertikalfarm i dit tv eller blandt vores kære klimatosser. I virkeligheden er det en ny
  måde at dyrke vores grønt på – en måde, som er tilpasset vores fremtid.


   

 • KØBENHAVN: Endelig en god udgave af italiensk fine dining

  KØBENHAVN: Endelig en god udgave af italiensk fine dining

  .

  Brace

  Teglgårdsstræde 8A
  1452 København K
  +45 28 88 20 01
  restaurantbrace.dk

  Det stilfulde rum med gråtonede vægge og gyldne lamper sender tydelige signaler om, at her vil man hæve det gode italienske bondekøkken til gastronomisk mere innovative højder. Det bliver også straks markeret i signaturantipastiene med en ”krustade” fyldt med luftig carbonara, skum af peber, Havgus og saltet svinekæbe og en lille bacalaorulle, hvor frituredejen er erstattet af sprødt torskeskind.


   

 • LØNSTRUP: Enkel kompleksitet ved Vesterhavet

  LØNSTRUP: Enkel kompleksitet ved Vesterhavet

  .

  Villa Vest

  Strandvejen 138
  8900 Hjørring
  +45 98 96 05 66
  villavest.dk

  Med Vesterhavet som absolutte nabo, ligger Villa Vest på top fem over bedste udsigtsrestauranter i Danmark, og i køkkenet er det nordiske smagsunivers på et meget højt kompleksitetsniveau. Snackserveringens flødebolle funkler på den frosne sten, der toner i en opsats med beplantning fra den omkringliggende natur. Enkel i udtrykket, men sikke en smag. En frossen kyllingelevermousse som bund, skum på gran, citronverbena som overtræk, og toppet med citronverbena som pasta, små myrer og syltede flager af nobilisgran. En mundfuld, der eksploderer i smag, og hvor de forskellige råvarer træder frem i mange bølgende smagslag. Det aromatiske og syrlige fra citronverbena og gran, sammen med kyllingemoussens dybe nuancer. Genial mundfuld, og sådan fortsætter det gennem aftenens retter.


   

 • FØVLING: Når betjeningen trækker det største læs

  FØVLING: Når betjeningen trækker det største læs

  .

  Ribehøj

  Ribevej 34
  6683 Føvling
  +45 75 39 85 32
  ribehoej.dk

  Her er en fremragende udsigt over en lille sø på kanten af det gamle grænseland mellem Danmark og Tyskland. Et nyrenoveret hus danner rammen om områdets mest lovpriste spisested, hvor menuen er stueren og følger de gængse skummende saucer skilt med grønne olier, kraftige glacer og en udpræget tendens til blomstermisbrug. På de glade gæster kan man høre, at det er godt, det ikke er alt for eksperimenterende.


   

 • KØBENHAVN: Smukke kompositioner med smagsmæssig præcision

  KØBENHAVN: Smukke kompositioner med smagsmæssig præcision

  .

  108

  Strandgade 108
  1401 København K
  +45 32 96 32 92
  108.dk

  Det lyse højloftede lokale er indrettet med kølig nordisk elegance, men klientellet er overvejende internationalt. Det giver naturligvis publicitet udover det sædvanlige at være Nomas lillebror, men også høje forventninger fra gæsterne, der, som sagt, ofte er kommet langvejs fra – fra vores tre nærmeste borde høres hhv. kinesisk, fransk og amerikansk engelsk.


   

 • KØBENHAVN: Den store rejse i smag

  KØBENHAVN: Den store rejse i smag

  .

  Tigermom
   


  Ryesgade 25
  2200 København N
  +45 53 84 25 25
  tigermom.dk

  Lisa Lov er en sjælden gave til fortolkningen af de mange asiatiske smagsudtryk. Med cambodjansk baggrund og opvækst i New Zealand har hun en skarp forståelse af hvert eneste køkkens særkender, hvilket hun fortolker i sin "Tigermom Feast".


   

Køb White Guide iZettle GASTRO unika White Guide App