
Thorsten Schmidt bag universets dyreste madpakke
NYHED: Lige nu sidder den danske astronaut Andreas Mogensen i en rumraket på vej ud i universet. Med sig har han lidt lækkert til de astronauter, som allerede sidder oppe i den internationale rumstation og venter på ham. Og de kan godt glæde sig.
Andreas Mogensen har nemlig bedt Thorsten Schmidt (tidligere Malling & Schmidt og en af kokkene bag White Guides seneste lanceringsmiddag) om at kreere en madpakke, som kan nydes i vægtløs tilstand.
Madpakken, en take away box, som vejer i alt 6,2 kg, er sandsynligvis verdens dyreste med en pris på omkring 75.000 kr. per kilo. Men så er der også lagt enorme mængder af energi i udviklingen af hver eneste lille detalje, og kravene til kokken har været temmelig ekstraordinære. Blandt andet har al mad skullet godkendes af såvel den amerikanske rumfartsorganisation NASA, den russiske Roscosmos og Den Europæiske Rumorganisation ESA.
- Maden skal kunne holde sig i op til seks måneder ved 25° celsius og skal kunne modstå ekstreme stød. Den skal indeholde maksimalt 10 procent vand, og desuden skal der tages højde for, at smagssansen reduceres i rummet, så det svarer til en alvorlig forkølelse. Alle smage er derfor intensive, kraftige og meget aromatiske, fortæller Thorsten Schmidt.
Inden, han gik i gang, har han studeret en masse videoer af, hvordan man spiser i en vægtløs tilstand.
- Det interessante er teksturen. Hvis astronauterne spilder, skal maden være fast og ikke bliver til krummer, der flyder rundt og udgør en potentiel fare på rumstationen.
Andreas Mogensen forventes at ankomme til ISS i morgen, fredag. Derefter skal han tilbringe ti dage i rummet. Blandt godterne er en "space chocolate" lavet af chokolade fra Friis-Holm.