Opret dig som Guiding Guest og få gratis adgang til at læse vores anmeldelser og skrive dine egne.

Top 15: Årets bedst anmeldte "nye" restauranter

Top 15: Årets bedst anmeldte "nye" restauranter
21. dec. 2016

Foto: Claes Bech Poulsen, fra KOKS

WHITE GUIDE: Fra København og Skodsborg til Aarhus over Mårslet, Vejle, Odense, Tønder – og Kirkjubøur. Her er de bedst anmeldte danske restauranter, som er nyåbnede, relancerede, flyttet eller har skiftet køkkenchef i 2016.

Hver uge bringer vi nye anmeldelser af de bedste spisesteder i hele landet. Heriblandt mange nyåbnede, ligesom vi ofte genbesøger restauranter, som er relancerede med nyt koncept eller har skiftet køkkenchef siden den seneste udgivelse. Anmeldelserne er blevet bragt løbende i vores app og på whiteguide.dk. En undtagelse er listens højdespringer, færøske KOKS, som i foråret 2016 flyttede ud af morgenmadssalen på Hotel Føroyar og til den lille bygd Kirkjubøur. Kort efter blev den anmeldt til vores fællesnordiske udgivelse, White Guide Nordic, og anmeldelsen er nu oversat og kan for første gang læses på dansk.

ÅRETS BEDST ANMELDTE RESTAURANTER ER

15. Applaus, Aalborg
Stående bifald til kokken

Det ville faktisk ikke være helt af vejen at afslutte et måltid på Applaus med et stående bifald til kokken. Mads Hyllested åbnede i april 2016 sin restaurant i et nyindrettet, råt lokale, og den stryger med en flot kombination af storbytrends og velsmag i det gennemførte social dining-koncept direkte ind på listen over Aalborgs bedste restauranter. Læs hele anmeldelsen

Point: 69/100
Mad: 29/40

14. Nam Social Dining & Drink, Aalborg
Tempofyldt fusionskøkken leverer varen

Bordene står tæt, musikken spiller højt, og trafikken suser forbi udenfor, men det passer alt sammen som fod i hose til konceptet, hvor delevenlige småretter serveres i tjept tempo aftenen igennem. Social dining-bølgen har indtaget Aalborg, og køkkenchef Kim Jeppesen følger tendensen med åbningen af sin nye restaurant, Nam. Menuen henter inspiration i det lokale og asiatiske, og restauranten er opkaldt efter Jeppesens vietnamesiske far. Læs hele anmeldelsen

Point: 70/100
Mad: 30/40

13. Admiralgade 26, København
Bistroakademisk pusterum med god smag

Drengene bag den gode vinbar Ved Stranden 10 har i Admiralgade 26 åbnet et ambitiøst projekt, hvor den dejlige vin også kan mødes med mad, der på én gang er personlig og ukrukket men også med kant. Med Jonas Hillgaard (tidligere bl.a. Relæ og Manfreds) i køkkenet er stilen sikret: Her er plads til både madglæde og luksusglæde. Læg til regnestykket kompetent og empatisk betjening – vi kommer gerne igen. Læs hele anmeldelsen

Point: 71/100
Mad: 29/40

12/1. Naert, København
Norsk gourmetrestaurant goes casual

Naert åbnede med skyhøje ambitioner sidste år med målet om at bringe smagen af Norges bedste råvarer til København. For nylig er ambitionerne dog nedjusteret, og de nye bagmænd fokuserer mindre på fine dining i klassisk forstand. I stedet er valgt en mere casual tilgang med popmusik højlydt signalerende den nye stil. Maden er enkel men skarp, og vinmenuen baseret på naturvin er ualmindeligt velmatchet og entusiastisk formidlet. Men indretningen er altså ikke ret hyggelig. Læs hele anmeldelsen

Point: 71/100
Mad: 29/40

12/2. Nabo, København
Bornholmsk råhygge i baglommen

Kadeau-folkenes Eldorado er blevet til Nabo, og stemningen er fint matchende til madstilen, som er enkel, nordisk og årstidsfokuseret. Tjenerne er voksne og velinformerede, også om vinene, som i tråd med konceptet gerne er svovlfattige, og næsten hele vejen igennem er køkkenet fintunet og umiskendeligt kadeausk. En prismæssigt overkommelig hverdagsversion af sin berømte storebror, en vaskeægte ”baglomme” og en klar anbefaling værd. Læs hele anmeldelsen

Point: 71/100
Mad: 30/40

11/1. The Balcony, Odense
Dejligt, dyrt og dekadent

Odense er blevet beriget med en seriøs restaurant i luksusklassen, og der er skruet godt op for både ambitioner og indretning på The Balcony. Køkkenet har hentet inspiration til flere af retterne fra andre danske toprestauranter, men konceptet på balkonen er så overbevisende og veludført, at kompositionerne integrerer sig naturligt i husets eget udtryk. Hvad der måtte mangle i betjeningens paratviden på vin, vindes på helhedsoplevelsen og den åbenlyse stolthed for faget. Læs hele anmeldelsen

Point: 76/100
Mad: 32/40

11/2.  Me|Mu, Vejle
Eminent råvareforståelse og velsmag i mesterklasse

Me|Mu rykkede i april 2016 til større lokaler for at imødekomme populariteten. Den rå indretning brydes af et arbejdsbord på et stort tæppe midt i rummet, hvor sommelier og medejer Mette Derdau håndterer vinen, og vinvalgene er stensikre om end i den forudsigelige ende. Selvom stilen i restauranten er uformel, er maden på tallerkenen indiskutabelt på gourmetniveau, men fem retter, vinmenu, kaffe og sødt til under en tusse er et decideret røverkøb. Læs hele anmeldelsen

Point: 76/100
Mad: 32/40

10. Restaurant Tabu, Aalborg
Forfinede klassikere og mesterlige serveringer

Tabu er nu genopstået, og det med den nordjyske tv-kok Michael ”Miv” Pedersen som køkkenchef. Restaurantchef Simon Bjerre-Pedersen parrer fint både vin og juice til retterne og sikrer en flot helhedsoplevelse med stilsikker betjening og meningsfuld formidling ved bordene
Med mange små detaljer og overbevisende skarphed er der ingen tvivl om, at Tabu er tilbage på banen som Aalborgs bedste restaurant. Læs hele anmeldelsen

Point: 76/100
Mad: 33/40

9. ROS, Tønder
Generøsitet og skarphed på Tønders nye toprestaurant

Tønder kan igen prale med en toprestaurant. Marcel Rodrigues og Steffen Snitgaard kombinerer et højt teknisk ambitionsniveau med gode lokale råvarer i et lækkert og uprætentiøst køkken. Den stilrene nordiske indretning i hvidt, gråt og sort er pæn og hyggelig, og det åbne køkken giver stemning og liv til restauranten, som oser af imødekommenhed, generøsitet, professionalisme og god energi. Læs hele anmeldelsen

Point: 77/100
Mad: 31/40

8. Restaurant Palægade, København
Chik comfort food og mesterligt smørrebrød

På Restaurant Palægade, som drives af et kompetent hold af afhoppere fra gourmetrestauranten formel B og smørrebrødsikonet Schønnemann, får du klassisk dansk mad med et umiskendeligt strejf af luksus og fokus på drikkevaresiden. Betjeningen er tjep, venlig og utroligt vidende om, hvad der serveres, og den dekadente tatar på hummer er et must. I tråd med tiden er der ingen duge på bordene, men atmosfæren er charmerende og smørrebrødet mesterligt eksekveret. Læs hele anmeldelsen

Point: 78/100
Mad: 31/40

7. Mejeriet, Maarslet
Erfarent hold puster nyt liv i Mejeriet

Det Gamle Mejeri, som Gastromé-folkene tidligere stod bag, er for nylig blevet til Mejeriet. Bag stedet står i dag Martin Lemvig med Allan Poulsen i køkkenet og sommelier Tim Funder på gulvet. De velvalgte vine taler for at hoppe ombord i vinmenuen, men Mejeriet skal også have ros for at have et flot prissat vinkort med en fast skænkepris lagt oven i indkøbsprisen. Også maden er skarp, og der er ingen tvivl om, at Allan Poulsen er tilbage på banen, og Aarhusegnen er blevet en mesterklasserestaurant rigere. Læs hele anmeldelsen

Point: 78/100
Mad: 32/40

6. Veve, København
Vegetarisk nybrud i Langeliniekvarteret

Umiddelbart er det usædvanligt med et spisested på topniveau, som hverken serverer kød eller noget som helst, der kan blive til et dyr. Lyder det kedeligt og frelst? Ikke når det er en mester i fortolkninger som gastroentreprenør Henrik Yde, der står bag. Fællesnævneren på Veve er et grønt køkken uden fanatisme i det verdenskulinariske tilhørsforhold, og med restauranten er Yde igen på forkant med tendenserne. Veve indvarsler en ny grøn tid og en spændende æra for dansk gastronomi. Mæt i både sjæl og legeme er, hvad man bliver. Læs hele anmeldelsen

Point: 78/100
Mad: 34/40

5. Relæ, København
Relæ står stadig for dristig enkelhed

Christian Puglisi har for nylig overladt sit flagskib Relæs ror til sin souschef Jonathan Tam. Chefskiftet er dog på ingen måde gået ud over maden. Relæs gastronomiske raison d'être er stadig at præsentere forholdsvis simple ingredienser på den reneste og mest favorable måde. Her findes perfektionen i det enkle. I tråd med stedets bæredygtige profil er der kun naturvine på vinmenuen, men fortvivl ej, selvom du ikke er fan, for juicemenuen er fænomenal. Læs hele anmeldelsen

Point: 79/100
Mad: 33/40

4. The Restaurant by Kroun, Skodsborg
Stensikker leverance mellem vildskab og dekadence

Skodsborg Kurhotel er et imposant spaanlæg med eksklusivt interiør og et imødekommende, smilende personale i hver eneste krog. Nu er stedet også blevet begavet med en high-end restaurant, anført af den meget velmeriterede Erik Kroun. Servicen er upåklagelig med lige præcis det element af personlighed, som får én til at føle sig veltilpas i de storstilede omgivelser. Madmæssigt er leverancen lidt vild og stensikkert på mesterklasseniveau. Læs hele anmeldelsen

Point: 81/100
Mad: 35/40

3. Spontan, København
Modige ølmatch og knivskarp mad i hipsterhimlen

Spontan ligger midt i mikrobryggeriet Brus, hvor en imponerende bar optager en stor del af rummet. I køkkenet huserer den unge køkkenchef Christian Gadient. Han forlod i foråret 2016 stjernerestauranten Marchal i Hotel d’Angleterre til fordel for Spontan, et idealistisk projekt, hvor viden og kærlighed til øl gennemsyrer hele spiseoplevelsen. Den største oplevelse fås ved at dykke ned i den spændende underverden af øl, som matches mesterligt til Gadients mad. Læs hele anmeldelsen

Point: 82/100
Mad: 31/40

2. 108, København
Nomas lillebror er nonchalant og lækker

På 108, Nomas nye strejftog ind i den mere casual del af restaurantverdenen, blender innovativ gastronomi ind med lige dele comfort food og god gammeldags lækkerhed, for en god ordens skyld tilsat et stænk af rock’n’roll nonchalance. Her er både plads til sjov og alvor. De syredominerede/ofte let oxiderede vine er som skabt til den nuancerige men potent smagfulde udgave af det nynordiske køkken, som praktiseres på 108, og flere vinmatch er decideret mageløse. Læs hele anmeldelsen

Point: 86/100
Mad: 34/40

1. KOKS, Kirkjubøur
Lavmælt genialitet fra jord og hav

Over hele linjen er niveauet på KOKS hævet en tak siden tidligere besøg. Det beror nok på, at restauranten er flyttet fra morgenmadssalen på Hotel Føroyar i Tórshavn til sit eget hus i bygden Kirkjubøur et kvarters tid fra hovedstaden. Udsigten over fjorden er fantastisk, og dernedefra et sted hentes jomfruhummere op til en af signaturretterne med en smag så ren som det omgivende hav. Også den færøske flora er veludnyttet, og vinarbejdet er i høj klasse. KOKS byder i alle henseender på lavmælt men enestående genialitet. Læs hele anmeldelsen

Point: 87/100
Mad: 37/40

 

Mere restaurantnyt

  • BORNHOLM: Sublim skønhed på tallerkenerne og ud af vinduerne

    BORNHOLM: Sublim skønhed på tallerkenerne og ud af vinduerne

    .

    Kadeau Bornholm

    Baunevej 18
    3720 Aakirkeby
    +45 56 97 52 80
    kadeau.dk

    Det forhenværende sommerhus, der nu rummer Kadeaus bornholmske afdeling, spejder fra sin klippe sydpå henover Østersøen. Udsigten er smuk, men ikke det allersmukkeste denne aften, vil det vise sig. Vi udsættes nemlig for et nærmest perfekt gastronomisk forløb af 14 vanvittigt gode retter, der overgår ethvert hav (i hvert fald Østersøen) i skønhed.


     

  • PARTNERNYT: Barfod Vin

    PARTNERNYT: Barfod Vin

    BARFOD VIN – Nordiske Koldklimavine fra Røsnæs

    Vintagepræsentation 2018

    I samarbejde med Restaurant Lumskebugten/Erwin Lauterbach
     
    Søndag d. 2. juni fra 14:00 - 17:30
    Færgen Grønsund (overfor Restaurant 108)
    Strandgade 100
    1401 København K
     
    Arrangementet henvender sig til sommelierer, kokke, anmeldere, restauratører mv. med interesse for danske/nordiske koldklimavine.

    Vi præsenterer 7 vine; 6 hvide og 1 rosé, på druerne Solaris, Souvignier Gris og Cabernet Cantor.


     

  • SØLLERØD: Livsnydelse i Søllerød

    SØLLERØD: Livsnydelse i Søllerød

    .

    Søllerød Kro

    Søllerødvej 35
    2840 Holte
    +45 45 80 25 05
    soelleroed-kro.dk

    Når du først har sat dig i de bløde stole i Søllerød Kros lavloftede stuer, har du bare lyst til at blive. Alle gæster får præcis samme følelse af at være aftenens vigtigste, takket være legenden Jan Restorff, der som restaurantchef er indbegrebet af omsorg, opmærksomhed og viden ud i sanselighed.


     

  • KØBENHAVN: Vildt godt vildt

    KØBENHAVN: Vildt godt vildt

    .

    Wilhelm

    Nikolajgade 18
    1068 København K
    +45 53 85 02 81
    restaurantwilhelm.dk

    I forbindelse med samlingens midlertidige lukning i forbindelse med tilbygning flyttede Restaurant Wilhelm i 2017 fra sin skovnære lokation ved Ordrupgaard til et gammelt byhus i Nikolajgade – ”Skoven i byen” står der nu på hjemmesiden.

    Konceptet er, at råvarerne, hvad enten de kommer fra land eller vand, gerne skal være ”skudt, fanget med harpun, lasso eller plukket med tommeltot og pegefinger”, og køkkenchef Kristofer Josefsson stammer da også fra de dybe smålandske skove.


     

  • ILULISSAT: Ubeskrivelig beliggenhed

    ILULISSAT: Ubeskrivelig beliggenhed

    .

    Ulo

    Mittarfimmut Aqq. B-1128
    3952 Ilulissat
    +299 94 41 53
    hotelarctic.com/restaurant-ulo

    Restaurant Ulo er et oplagt sted at sunde sig lidt, når sanserne har været på overarbejde ved Ilulissats ubeskriveligt smukke og verdensarvsmærkede isfjord. Blot en kilometers gang fra byen finder man de mægtige, blålige isbjerge, som ligger i fjorden som langsomt smeltende kolosser i det rå og sneklædte landskab.


     

  • KØBENHAVN: Luksuslækkert køkken ved Christianshavns Kanal

    KØBENHAVN: Luksuslækkert køkken ved Christianshavns Kanal

    .

    Kanalen

    Wilders Plads 2
    1403 København K
    +45 32 95 13 30
    restaurant-kanalen.dk

    Tidligere Bocuse d’Or-sølvvinder, Jeppe Foldager, kan dét med luksus, og det gamle hus på Christianshavn er luksuriøst indrettet i skandinavisk underspillet stil. Vi kan kigge ind i køkkenet, hvor der på bedste Bocuse-vis hersker ro og orden. Roger Coulon-champagne fra Vrigny er elegant og har de fineste bobler. Vi nyder den til snacks, bl.a. en gigantisk Gillardeau-østers med godt med peber, drænet yoghurt og et syltet hybenroseblad. Det er en østers for østerselskere – kødfuld, helt frisk og meget smuk at se på.


     

  • KØBENHAVN: Mesterligt magisk måltid

    KØBENHAVN: Mesterligt magisk måltid

    .

    Mielcke & Hurtigkarl

    Frederiksberg Runddel 1
    2000 Frederiksberg
    +45 38 34 84 36
    mhcph.com

    The Menu is not the Meal, står der på den lille menuseddel, vi får med, da vi nærmest svævende forlader den forførende have i den solvarme forårsaften. Vi har været gennem en ’Metamorfose’, som den store menu kaldes, og vi er ganske rigtigt forvandlede. Jacob Mielcke driver sammen med Jan Hurtigkarl fortsat gryderne med sikker hånd og på sin helt egen kreative måde med japanske undertoner, nordiske takter og en overtone, der er helt sin egen.


     

  • EBELTOFT: Ebeltoft i den gastronomiske superliga

    EBELTOFT: Ebeltoft i den gastronomiske superliga

    .

    Molskroen

    Hovedgaden 16
    8400 Ebeltoft
    +45 86 36 22 00
    molskroen.dk

    Steffen Villadsen overtog for tre år siden ansvaret for Ebeltofts luksuskro og trådte ind i kredsen af kokke, der i de seneste årtier har stadfæstet Molskroens relevans i den gastronomiske superliga. Det gule, charmerende bindingsværkshus ligger på kanten mellem Mols Bjerge og Ebeltoft Vig og har både det bakkede landskab og Kattegat indenfor rækkevidde.


     

  • TÓRSHAVN: Gammelnordisk, når det er bedst

    TÓRSHAVN: Gammelnordisk, når det er bedst

    .

    Ræst

    Gongin 8
    100 Tórshavn
    +298 41 14 30

    Vi træder ind i det 500 år gamle hus med græs på taget, hvor det nærmest føles som, man er gæst i et privat hjem med klaver og gamle bøger. En kraftig lugt rammer med det samme vores næser og giver en forduft på, hvad der er i vente.


     

  • KØBENHAVN: Længe ventet smørrebrødsinnovation

    KØBENHAVN: Længe ventet smørrebrødsinnovation

    .

    Selma

    Rømersgade 20
    1103 København K
    +45 93 10 72 03
    selmacopenhagen.dk

    Hos Selma får man p.t. landets bedste innovative smørrebrødsoplevelse. Måske skyldes det, at restauratør og køkkenchef Magnus Pettersson er svensker og ikke er vokset op med smørrebrød. Hans tilgang til den ærkedanske spise er derfor fuldstændigt dogmefri, og han føler sig tydeligvis ikke bundet af rigide uskrevne konventioner. Når man desuden stiller usædvanligt høje krav til råvarernes kvalitet, kan det gå hen og blive rigtigt godt.


     

Køb White Guide iZettle Champagne Yvonne Seier Christensen V GASTRO unika White Guide App